Autorităţile locale din Şimleu Silvaniei vor investi, în acest an, peste 900.000 de euro în reabilitarea drumul forestier Măgura, care face legătura între oraş şi fondul forestier al acestuia, finanţarea fiind obţinută în acest an de autorităţile locale de Sub Măgură printr-un proiect depus pe măsura 125 – „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, din Axa I – „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”.
Potrivit primarului oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, proiectul respectiv a fost unul din cele patru declarate câştigătoare, la nivel naţional, pe segmentul de finanţare sus amintit. „S-a solicitat finanţare din cauza faptului că accesul la fondul forestier proprietate a oraşului Şimleu Silvaniei se făcea numai pedestru şi, eventual, în zonele mai plane, cu atelajele trase de animale. Segmentele de populaţie care vor beneficia direct de aplicarea proiectului sunt reprezentate de silvicultori, muncitori forestieri din exploatarea şi prelucrarea lemnului, constructori pentru reţeaua de drumuri, întreprinzători mici şi mijlocii şi proprietarii de terenuri agricole şi forestiere din zona studiată sau turişti”, a declarat edilul.
Potrivit sursei citate, bugetul total al proiectului este de 912.617 de euro, eligibil în totalitate prin finanţare, contribţia locală fiind 0. În urma investiţiei respective, drumul forestier Măgura, în lungime de 6,238 kilometri, va fi racordat la capătul străzii Cehei, pe versantul drept al pârâului Cehei. Până la cota maximă de 561,19 metri, drumul va traversa pârâul de două ori, peste două podeţe, urmând ca de la punctul să coboare în bazinul Valea Bădăcin.
Administraţia locală şi-a propus anul de execuţie integrală să fie 2012. „Opinăm că finalizarea proiectului va avea ca efect social – economic îmbunătăţirea condiţiilor de trai a populaţiei din zonă şi un beneficiu real pentru şimleuani”, a declarat primarul Ţurcaş.
Măsura 125 din Axa I de finanţare are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere la noile structuri de proprietate apărute ca urmare a procesului de restituire a proprietăţilor în vederea creşterii competitivităţii sectorului agricol şi forestier.
Mihaela Moldovan